2012. október 2., kedd

A Google "öt éves" terve az önjáró autó

A teszteken jól szereplő járműveknek köszönhetően egyre közelebb kerülnek a hétköznapi élethez. Sergey Brin a Google vezérigazgatója egy sajtókonferencián osztotta meg véleményét miszerint öt éven belül bárki beülhet majd egy ilyen autóba.


A jövő úton van felénk

Hatalmas változás elé nézünk ha ez a terv egyszer beérik. Bizonyára megosztott közönség kíséri figyelemmel eme új találmány fejlesztését. "A csomagolás a régi, de új a tartalom." Tehát ne várjon senki sci-fi filmekbe illő iszonyatosan kinéző autócsodákat. A cél a névből adódóan minden emberi beavatkozás nélkül juttasa el az utasait a kívánt helyre. Eddig, ha gyors fejlődésről volt szó minden szem a számítástechnikára szegeződött, de ez az újítás minden más területet megmozgatna hathatósan. Felgyorsuló forgalom, balesetmentes közlekedés, bárki számára elérhető autó amihez, nem lesz szükség jogosítványra akár vakok is használhatják majd a jövőben.


Néhány fontosabb mérföldkő

Először is az ember aki mindezért felelős Sebastian Trun (az ő nevéhez fűződik a Google Street View szolgáltatása). 2005-ben megnyerték a Darpa Grand Challenge-t egy "átalakított" Volkswagen Touareg-gel amit Stanley névre kereszteltek. A feladat a következő volt egy 200km-eres pálya teljesítése a Mojave sivatagban 10 órán belül. További részleteket az autóról és a versenyről itt találtok.

Stanley

A 2010-ben indult kísérletben egy Toyota Prius-ba építették be az önjáró közlekedéshez szükséges eszközöket. Kamerák az utastérben, lézerszkenner a tetőn, radar a kocsi orrában és helyzetérzékelők a hátsó keréken. A vállalat még egy tucat ilyen autót működtet és ezek összesen már 483 ezer kilométert tettek meg balesetmentesen, továbbá majd minden autó 80467km-ert mindennemű beavatkozás nélkül. Természetesen két ember mindig ül benne a biztonság és az előírás miatt, így veszély esetén azonnal átvehetik az irányítást. Érdekes módon eddig, csak akkor következett be bármilyen baleset, ha a bent ülő soffőr vette át a vezetést. A következő videón jól látható, hogy nem "Miss Daisy" ül a hátsó ülésen, mert elég agresszív a mesterséges intelligencia vezetési stílusa.


                               


A Google azonban szintet lépne és a téli utakon is tesztelné autóit erre a próbára egy Lexus RX450H típusú hibrid "cirkálót" választottak.


"Az utolsó fal ledöntése"

Hiába a tökéletes technika ha nincs engedély a használatára. Ez azonban a Google-nak köszönhetően változni fog ugyanis a legnagyobb lobbisták közé tartozik ebben a programban. Ezen a téren a lassú előrehaladás azzal indokolt, hogy a jog és a KRESZ sem ismeri az önjáró autó fogalmát emiatt, tehát illegális a használatuk. Első ígéretes lépés az ügyben idén három amerikai államban: Nevadában, Floridában, Kaliforniában (a legutóbb említettben azonban, csak tesztelésre kaptak engedélyt) lépett hatályba az önjáró autók közlekedését lehetővé tevő törvény.

Forrás: 

További link:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése